Lihoviny - méně známé

Dovolím si zde vypsat, dle mého názor, několik málo známých lihovin:

Absint

Výborná kombinace bylin macerovaných v 70 % jemného obilného lihu vám garantuje špičkovou kvalitu spojenou s euforickým thujonovým stavem. Obsah alkoholu 50 až 72 %. Ačkoli absint získal svůj název podle jedné z hlavních bylinných přísad, pelyňku (Artemisia absinthium), patří do skupiny takzvaných "anýzovek", originální receptura přípravy absint řadí mezi takové nápoje, jako je například pastis.

Cachaca Pitú

je brazilský národní alkoholický nápoj, velmi často přirovnáváný k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina,která se nejdřív lisuje, pak se nechává kvasit a nakonec prochází destilací. Nejkvalitnější druhy se nechávají dozrávat v sudech. Pitú je duchem Caipirinhi, brazilského národního koktejlu.

Calvados

je pálenka z jablek, která vznikla v Normandii. Pojmenován je tento příjemný a aromatický alkohol podle španělské válečné lodi ze 16. století. Calvados si získal oblibu především v první polovině 20. století, kdy se o něm ve svých knihách zmiňovali známí spisovatelé a další umělci. V současnosti zažívá Calvados poměrně velký boom. Cestu si k němu nachází i milovníci slivovice a dalších typických tuzemských pálenek.

Grappa

je pálenka italského původu z vína nebo z matoliny (zbytky po lisování vína: slupky, semínka i třeba větvičky). Obsah alkoholu se zpravidla pohybuje mezi 37,5 - 60 %.

Mezcal, Sotol

jsou destiláty z modré Agáve. Mezcal má chuť kouře, protože se při výrobě používá dřevěné uhlí.A někdy je v něm červ!!!

Lillet Blanc

sice správně nepatří mezi lihoviny, je to aperitiv, ale pro jeho historii, byl představen v šedesátých letech minulého století. Zajímavostí je, že Original James Bond Vesper Martini z Flemingova Casina Royale obsahuje vodku, gin a právě  Lillet Blanc .