Tequila

Výroba tequily začíná v době zrání rostliny modrý agave. To je kolem 8 až 12 roku po vysazení rostliny. Zralost rostliny určuje „jimador“. Jimador je mexický dělník, který očišťuje listy od jádra rostliny. Zralost agave je velmi důležitá. Jestliže je rostlina příliš brzy sklizena, obsahuje příliš málo cukru k výrobě tequily. Jimadorova úloha je značně zodpovědná, jenom on rozhoduje, kdy je rostlina připravená a svoji mačetou známou jako „coa“ očišťuje jádra. Jádra neboli „pinas“ (pinas přeloženo ze španělštiny jako ananas) váží v době sklizně 40 až 70 liber.

Tequila může být produkována pouze v Mexiku v Tequila oblastech a musí vyhovět přísným mexickým vládním ustanovením. V Mexiku se vyrábí čtyři druhy tequil. Ty jsou hlavní. Ostatní tequily jsou pouze náhražky, anebo směsky jiného alkoholu se štávou z modrých agave.