07.02.2012 20:02

Degustace vín vinařství Rakvice

na měsíc březen plánovaná akce degustace vín vinařství Rakvice

takže několik málo slov o degustaci vín, o pravé degustaci vín, protože březnová akce je pravém v slova smyslu prezentace vinařství.

Degustace vína - Degustovat neznamená pít
Smyslem degustace vína je senzorická – smyslová analýza vína; poznání a vyhodnocení jeho charakteru a kvality; případně porovnání kvality řady vín mezi sebou. Degustace a konzumace vína jsou tedy dvě různé věci. Degustaci může člověk provádět samostatně, ale je lépe víno hodnotit ve společnosti přátel – vždyť víno je nápoj společenský a o víně je nutno hovořit.

Řazení vín k degustaci
Základem řazení vín k degustaci je vzrůstající aromatická a chuťová intenzita a výraznost vína. Chutnají se tedy bílá vína před červenými, lehká před tříslovitými a těžkými, mladá před staršími, suchá před sladkými, neutrální před aromatickými. Na soutěžích vín se vína řadí zpravidla takto:
1. Kategorie nebo odrůda
2. Ročník – sestupně (od mladších ke starším)
3. Obsah cukru – od suchých ke sladším
Zvláště výrazná vína, např. vína po školení v sudech barrique se mohou řadit nakonec bez ohledu na ročník či obsah cukru.

Zde ke stažení celý článek o degustaci vín.

Degustace vína.docx (107,1 kB)

—————

Zpět


Kontakt

Vinárna Kafka

Kafkova 25/545
Praha 6
160 00


773667282