06.02.2012 08:41

Turnaj v karetní hře WHIST

další akcí kterou pro hosti vinárna Kafka pořádá je turnaj ve WHISTU

a to dne 25.února 2012 od 9:00 hodin dopoledne.

WHIST je stará karetní hra pro čtyři hráče, předchůdcce BRIDŽE.

 

WHIST je zdvihová karetní hra, která se hraje s jedním balíčkem francouzských hracích karet. Vznikla ze starší hry Ruff and Honours (dnes již mrtvé) a hrála se zejména v 18. a 19. století. V 19. století byla ustanovena přesná pravidla, vznikla herní etiketa a základní techniky a whist se stal nejpopulárnější karetní hrou, kterou zůstal až do začátku 20. století, kdy toto místo zaujal bridž, který se z whistu vyvinul. Dnes je whist na ústupu, nicméně stále se hraje například v Anglii. V průběhu času také v různých místech světa vzniklo mnoho variant whistu, v některých z nich před sehrávkou probíhá licitace (podobně jako v bridži nebo mariáši), v níž se jednotlivé strany zavazují uhrát určitý počet zdvihů a podle toho, zda závazek splní nebo ne, získávají nebo ztrácejí body.

Druh karet: francouzské - 52 listů Hodnoty :2,3,4,5,6,7,8,9,10,J,Q,K,A
Cíl hry: Získat maximální počet zdvihů a figur (honérů) trumfové barvy.
Jak se hraje: Los určí rozsazení hráčů. Každý ze čtyř partnerů vytáhne jednu kartu, dvojice s nejvyššími hodnotami hraje společně. Jedna skupina představuje spojenecký svazek. Partneři sedí proti sobě, jedni jako jih a sever, druzí jako západ a východ.
Každý hráč obdrží třináct karet a každý zdvih, který překročí základní limit sedmi zdvihů se nazývá trik. Rozdávající hráč udává trumfovou barvu otočením posledního listu.
Předák, sedící po levici rozdávajícího, otevírá hru prvním výnosem. Nesená barva se musí ctít. Hráč, který list nesené barvy nemá, může buď přebíjet trumfem, nebo shazovat libovolnou kartu. Přebíjení není povinností.
Bodování: K vítězství je třeba dosáhnout minimálně sedmi z třinácti zdvihů. Šest zdvihů (stejně jako v bridži) se nazývá kniha. Teprve další zdvihy nad tímto limitem rozhodují o vítězství (tzv. triky).

—————

Zpět


Kontakt

Vinárna Kafka

Kafkova 25/545
Praha 6
160 00


773667282