fondue

Valentýnské fondue
2 šálky nakrájeného sýra Gruyere, 2 šálky nakrájeného sýra Ementál, 3 lžíce mouky, 1/8 lžičky bílého pepře, 1/8 lžičky muškátového oříšku, 2 stroužky česneku, 1 a 1/2 bílého vína, 1 lžíce brandy
Smíchejte nakrájený sýr s moukou, pepřem a muškátovým oříškem. V pánvičce zahřejte víno na středním plameni těsně pod bod varu, oheň zmírněte a přidávejte postupně za stálého míchání sýrovou směs, dokud se dokonale nerozpustí. Přidejte česnek a stále míchejte, dávejte pozor, aby se směs nepřipalovala ke spodku pánve. Přidejte brandy a zamíchejte. Odstavte z ohně a vyjměte stroužky česneku. Dejte do fondue nádoby a uchovávejte stále teplé na mírném ohni.
Přílohy: podávejte s bagetou a samozřejmě vínem!

Ženevské fondue
Ušleháme 3 žloutky, 125 ml šlehačky a 125 ml bílého vína a směs ve fonduovém kotlíku uvedeme na plotýnce do varu. 500 g ementálu nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme, postupně přidáváme do kotlíku a za stálého intenzivního míchání rozpouštíme na mírnémohni (NEVAŘÍME!), až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku ochutíme mletým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a solí. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: bílý chléb nebo pečivo

Fondue Piri
1 cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, 200 g oloupaných rajčat rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nadrobno nakrájíme, 1/4 zelené papriky zbavíme semen, odstraníme bílé vnitřní přepážky, omyjeme a nadrobno nakrájíme. 2 lžíce másla rozpustíme ve fonduovém koltíku na plotýnce, cibuli a zeleninu v něm osmahneme a ochutíme solí a pepřem. Necháme asi 10 minut dusit, pak přilijeme 200 ml ryzlinku a uvedeme do varu. 500 g taveného chesteru nakrájíme na drobné kostičky, postupně přidáváme k zelenině a rozpuštíme na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká, krémová omáčka. 1 lžíci škrobu smícháme se 2 žloutky a 4 lžícemi šlehačky a vše vmícháme do sýrové omáčky a ochutíme mletým pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: pšeničný chléb, karbanátky, teplé koktejlové párky

Goudové fondue
400 g čerstvé goudy a 150 g starší goudy nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme. 250 ml bílého vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. 1 lžíci škrobu smícháme s 1 lžící citronové šťávy a 4 lžícemi šlehačky, vmícháme do omáčky a přidáme 2 lžíce borovičky a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: bílý chléb, holandské suchary, rajčatový salát

Pivní fondue
500 g chesteru nastrouháme nahrubo. 250 ml světlého piva uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka, do které vmícháme 1 lžíci hořčice, 1 kapku worcesterské omáčky a tabasca. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: veka nebo pšeničný chléb, okurkové řezy

Rajčatové fondue
200 g ementálu a 200 g greyerského sýra nakrájíme na drobné kostičky. 1 stroužek česneku oloupeme, rozpůlíme a vytřeme fonudovou nádobu, nalijeme do ní 250 ml bílého vína a uvedeme do varu na plotýnce, postupně přidáváme sýr, rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. 1 vrchovatou lžíci škrobu smícháme se 2 lžícemi citronové šťávy a 2 lžícemi šlehačky, vmícháme do omáčky, přidáme 2 lžíce rajského protlaku a ochutíme 1/4 lžičky oregana a solí. Podle chuti můžeme vmíchat ještě 125 ml šlehačky. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: veka nebo pšeničný chléb, srbský salát


Bylinkové fondue
300 g ementálu nakrájíme na drobné kostičky nebo hrubě nastrouháme. 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýra nakrájíme na kostky. 250 ml světlého piva uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpouštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká, krémová omáčka. 1 lžíci škrobu smícháme se 2-3 lžícemi třešňovice a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, nakonec přidáme 4 lžíce sekaných bylinek (petrželka, kopr, pažitka, bazalka). Fondue udržujeme horké na ohřívači.

Fondue z taveného sýra
250 g taveného chesteru a 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýra nakrájíme na kousky. 125 ml bílého vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku okořeníme česnekovou solí a mletým pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: opečené toasty, ovoce nebo zelenina v sladkokyselém nálevu

Fondue s podmáslím
1/2 stroužku česneku oloupeme, prolisujeme do fonduové nádoby, přidáme 3 lžíce másla, rozpustíme na plotýnce a poprášíme 3 lžícemi pšeničné mouky. Zamícháme a přelijeme 500 ml podmáslí. Z stálého míchání uvedeme do varu a sejmeme z ohně. 500 g ementálu Nastrouháme do podmáslí, opět postavíme na oheň a za stálého míchání ohříváme, dokud se sýr nerozpustí, pak omáčku dle chuti okořeníme 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, tabascem nebo pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: kostky veky, kompoty, kořeněné okurky v octě

Cibulové fondue
1 stroužek česneku oloupeme, rozpůlíme a dílky vytřeme fonduovou nádobu. 500 g goudy nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme. 250 ml jablečné šťávy uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpouštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. 2 lžičky škrobu smícháme s 1 lžící citronové šťávy a vmícháme do omáčky. Fondue udržujeme horké na ohřívači. 1 cibuli oloupeme, jemně nastrouháme a ještě vmícháme do fondue. Přílohy: pšeničný chléb, rajčatový salát

Zlaté fondue
200 g chesteru nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme. 250 ml červeného vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a 2 lžičky středně ostré hořčice a 1 lžičku sladké papriky. Zahříváme na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. 1 lžičku škrobu smícháme se 2 lžícemi šlehačky a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme. Udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: plátky veky opečené, řeřichový salát

Hořčicové fondue
300 g ementálu a 200g madelandu nakrájíme na kostičky. 125 ml bílého vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpouštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. Do omáčky po lžících vmícháme 125 ml kyselé smetany a 3-4 lžíce středně ostré hořčice. Potom smícháme 1 vrchovatou lžíci škrobu se 3 lžícemi bílého vína a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, ochutíme mletým černým pepřem a tabascem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.

Mohučské fondue
500 g zralých syrečků nakrájíme na tenké plátky. 250 ml ryzlinku vlijeme do fonduové nádoby a uvedeme do varu, přidáme sýr a rozpuštíme jej na mírném ohni za stálého míchaní, až vznikne hladká omáčka. 1 lžíci škrobu smícháme se 125 ml mléka a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, okořeníme 1 lžící sladké papriky. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: bílý nebo celozrnný chléb, srbský salát
 


Kontakt

Vinárna Kafka

Kafkova 25/545
Praha 6
160 00


773667282