Destiláty z modré Agáve

Mezcal

V zemi byla vykopaná díra o průměru něco přes tři metry, hluboká asi jeden a půl metru, vyzděná kamenem. Uprostřed této díry byla navršena hromada dřevěného uhlí, která byla zasypána kamením. Uhlí bylo zapáleno a po několika hodinách, když už téměř dohořelo a tím dostatečně rozpálilo kamennou vyzdívku i volně sypaný kámen, byla díra zaplněna těly kaktusů agave. (Pro výrobu mezcalu se používají osm až deset let staré rostliny agáve druhu Agave americana, aztécky nazývané Maguea, které jsou zbaveny listů a jsou rozsekány na čtvrtiny.) Na kaktusy je pak ještě navršena vrstva hlíny a rostliny se nechají několik dní dusit ve vlastní šťávě. Následně se rostliny rozsekají na menší kusy a rozemelou na hrubou kaši, která je nechána vykvasit v dřevěných bečkách. Následuje pálení v kotli a výsledkem je bílý, čirý alkohol – mezcal. Kvalitní mezcaly jsou destilovány dvakrát, přesto je z nich cítit příchuť po kouři. Je možno se setkat s mezcalem, který nemá barvu bílou, ale nahnědlou či zlatavou. Tu získává obvykle ročním uložením v dubových sudech společně s větším množstvím červů, kteří žijí v agávích. Ti se podílejí na vnitřních procesech v kaktusech, které dodávají mezcalu nezaměnitelné aroma a chuť. Při stáčení je obvykle do každé láhve přidán jeden červ.  V kvalitním mezcalu nejsou obsaženy žádné chemické látky, byl vyroben přírodními postupy a byl dvakrát destilován.

Sotol

Mnozí jej řadí mezi tequily, což není pravda. Sotol se vyrábí z divoké agáve, rostoucím ve městě Chihuahua v Mexiku. Tato divoká rostlina agáve se nazývá Dasylirion, zraje 15 let a z jedné rostliny se vyrobí jedna láhev sotolu. Výrobní proces je podobný jako u tequily, nejdříve se rostlina povaří a poté se nechá kvasit v dubových sudech.